Nieuwe follies in Nederland
Auteur: Lars van Nigtevegt
Foto’s : Lars van Nigtevegt
Een reprotempel
Vlakbij de haven van Colijnsplaat (Noord-Beveland) is in 2005 een ‘Romeinse’ tempel neergezet voor de godin Nehalennia, de godin van de Germaanse zeevaarders. Men zal zich wellicht herinneren dat in 1970 nogal wat altaarstenen uit de Oosterschelde zijn opgevist, hetgeen toentertijd nogal wat opzien baarde.
Het tempeltje is geen replica; niemand weet hoe het origineel eruit heeft gezien, maar het is een aardige poging. Volgens bordjes zijn de zuilen van het gebouwtje door personen of instellingen gefinancierd. In het tempeltje is een replica altaarsteen neergezet. Het geheel is een aardig initiatief. Zie ook de website van Colijnsplaat.
Arnhemse follies
De gemeente Arnhem heeft in de afgelopen jaren nogal wat follies neergezet. Op de mr. D.U. Stikkerlaan in de kantoorwijk Gelderse Poort (Arnhem Zuid) staat een curieus tempelachtig geheel; enige afgeknotte zuilen en een middenstuk met een zeer onklassieke afdekking. Eronder ligt een grafsteenachtige granieten plaat waarop in het geheel NIETS staat geschreven.
Langs de Eldenseweg, in de richting van de Nelson Mandelabrug, staat rechts een merkwaardig uitkijktorentje, bestaande uit twee cirkelhelften waarvan de een loodrecht op de middellijn van de ander staat. De observatieruimte zelf is via een trapje toegankelijk. De verticale helft kijkt uit op een kanaal; de horizontale helft op de oever van een natuurgebiedje.
De zuidelijke wijk Malburgen heeft nabij de vrij recente Pleybrug een kubisch slakkenhuis, vervaardigd uit het nieuwe bouwmateriaal: ‘schanskorven’ (metalen kooien gevuld met natuurstenen). Op de foto ziet u op de top nog een boom; die is inmiddels gevandaliseerd.
Het geheel is omgeven door grote stukken natuursteen en ziet uit op de Rijn.
Een wel zeer folly-achtige folly is te vinden langs de spoorbaan Ede-Arnhem, aan de rechterkant (vanuit Arnhem natuurlijk aan de linkerkant). Het bestaat uit een nauwkeurig gemetselde trap met een lichte draai erin. Het geheel heeft een hoogte van circa. 2 meter. Bovenaan de trap is een bordesje, dat uitzicht biedt op niets. Je ziet de spoorlijn met daarachter bos; het is dus niet eens een uitzichttoren. Volgens de berichten is het een proefstuk van een metselaarsopleiding; gezien de afwerking van een en ander is dit zeer waarschijnlijk. Het bevindt zich op een kruispunt van fietspaden, tot genoegen van toerfietsers.
Het is verheugend dat deze constructies neergezet zijn; zij dateren duidelijk uit een economisch gunstiger tijdsgewricht. Bezuinigingen zijn zelden bevorderlijk voor de constructie van follies, maar deze hebben we dan toch maar.
Foto’s:
- Tempel voor Nehalennia
- Zuilen met grafsteen zonder inscriptie
- uitzichtplek Eldenseweg
- Vierkant slakkenhuis
- De trap naar niets
Meer informatie:
- website: Romeinse tempel – Nehalennia