Peter Kriek: “Pure symboliek”

Auteur: Eric Denig
Foto’s  : Eric Denig

Tuin, Peter Kriek (Noord-Holland, Oostwoud) [Foto: Eric Denig]

Overzicht van de follytuin

We gingen naar Oostwoud voor een bezoek aan Donderberger Peter Kriek. Hij had ons verteld over de follies die hij achter zijn woning (een mooie oude boerderij aan de Dorpsstraat) heeft gebouwd en nog gaat bouwen. Kriek is 69 jaar, geboren in Hilversum, waar hij een technische opleiding genoot; hij installeerde inrichtingen op het gebied van elektriciteit en verwarming. Hij leerde door en werd technisch adviseur bij een aantal grote bedrijven en richt later zijn eigen bureau op: Trias-projects. Zijn inrichtingsprojecten zijn vaak in het buitenland. ‘Ik heb de wereld bereisd’, zegt hij. Het Verre Oosten, maar ook Amerika en Engeland.

Vijver met watertoren, Peter Kriek (Noord-Holland, Oostwoud) [Foto: Eric Denig]

De vijver met watertoren

Peter Kriek is bovenal een tekenaar. Al op zijn negende tekende hij tuinen. Sinds hij rond het jaar 2000 begonnen is met het bouwen van follies zijn veel van zijn tekeningen gericht op ornamenten en bizarre bouwwerken. Hij heeft meer dan 150 tekeningen, waarvan wij een flink aantal te zien krijgen. Zij dragen het label TRIAS ADS (Advanced Design Structures). En dat zijn het ook: verlichtingsornamenten, water-objecten, een ‘piraphant’ (kleine shopping mall) en zelfs twee mausolea. Al deze ontwerpen hebben de handicap dat de uitvoering (te) duur is. Marmer en brons
is vaak de norm. De opdracht voor een mausoleum zou je moeten zoeken in de Emiraten of in Texas… Een object dat ooit is gerealiseerd, is een bijzondere lantaarn. Getekend door Peter Kriek en gebruikt als buitenverlichting in het Boston Trade Centre.

Ontwerp Part of Garden Folly Empire Feature, Peter Kriek (Noord-Holland, Oostwoud) [Foto: Eric Denig]

Ontwerp ‘Part of Garden Folly Empire Feature’

Zijn tekeningen zijn heel precies uitgewerkt en hebben vaak een exotisch karakter. ‘Pure symboliek’ is een term die in ons gesprek veelvuldig valt. Dat geldt ook voor de follies in zijn achtertuin: kleine objecten, zoals een vijver met watertoren, een muur met opvallende zuilen en andere versiering, de Green Man, verlichtingsornamenten. Er komen er nog meer. Ideeën genoeg en ook het materiaal is geen probleem; het meeste komt van de sloop en de soms bijzondere vondsten zijn weer een bron van inspiratie.
De follytuin van Peter Kriek doet denken aan het werk van Gerard van Lankveld in Gemert, de tuin van Klaas van den Brink in Westzaan en de helaas verdwenen façade-wand van Huub Maas in Lierop. Maar dan wel op een kleinere schaal. De ambitie van onze follybouwer is openstelling voor het publiek in de zomer van 2013. Behalve de follies van Peter zullen ook de heksen te zien zijn, die zijn vrouw Greta maakt. Ook wil hij tekenlessen geven en een tochtje aanbieden in zijn zelf gemaakte boot.
Criekenstein (Folly & Heksentuin) wordt de naam.


Foto’s:


<==Inhoud PortFolly 38